سیستم icf (آی سی اف) چیست؟ رویای ساخت خانه بدون ستون محقق شد!
به گزارش علیرضا و محسن، سیستم آی سی اف (I.C.F) مخفف عبارت Insulating Concrete Formwork است. سیستم icf یک روش برای ساخت ساختمان است که در این روش با استفاده از پنل های پلی استایرن (EPS)، پروفیل های گالوانیزه و بتن مسلح به ساخت ساختمان می توان پرداخت. سیستم آی سی اف حاصل تفکر و ابداع مهندسان آلمانی در دهه های 50 و 60 قرن گذشته است. این نوع سازه به دلیل ویژگی هایی که دارد به سرعت در کشورهای آمریکای شمالی و اروپا پیشرفت کرد. پس از ابداع این سیستم ساختمان سازی، شرکت های مختلف عمرانی به استفاده و بهبود سیستم icf پرداختند و آن را گسترش دادند که به طور کلی همه روش های به وجود آمده از اصول اولیه پیروی می کنند.
اجزا سیستم icf چیست؟
سیستم آی سی اف شامل دو لایه پنل پلی استایرن با ضخامت های 6 تا 20 سانتی متری، پروفیل های گالوانیزه با فرم مشخص که بین دو پنل پلی استایرن محکم می شوند. در حین ساخت این سیستم میلگرد و بتن نیز به بخش های نام برده اضافه می شود تا استحکام آن را افزایش دهد.
مراحل ساخت یک خانه یک طبقه با استفاده از سیستم آی سی اف
- شروع و پی ریزی، ساخت خانه یک طبقه یا ویلایی با استفاده از سیستم icf یا دیگر روش ها تفاوت چندانی ندارد. در ابتدا خاکبرداری، گودبرداری، پی ریزی و … انجام می شود و یک کف صاف که در واقع سطح مقطع خانه ای است که ساخته خواهد شد، ایجاد می شود. در هنگام ساخت کف، میلگردهایی در گوشه های سطح کار گذاشته خواهد شد تا در ادامه قالب ها پلی استایرن در آن جاسازی شوند.
- پس از ساخت کف سازه اقدام به ساخت گوشه های ساختمان با استفاده از بلوک های مخصوص با زاولیه 90 درجه است، می شود. سپس فضای بین بلوک های کنج پر می شود و دیوارها ساخته می شوند. در حین ساخت دیوارها با استفاده از قالب های پلی استایرن جایگاه درها و پنجره ها هم مشخص می شود.
- دیوارچینی در روش سیستم آی سی اف معمولا به دو صورت استفاده از بلوک هایی در حد و اندازه بلوک های سیمانی و یا با استفاده از پنل های مرتفع دیواری انجام می شود. بلوک ها و پنل ها با استفاده از چسب مخصوص پلی استایرن در کنار هم و روی هم محکم می شوند.
- سپس از تراز بودن و قائم بودن دیوارها اطمینان حاصل می شود و با استفاده از خرپای فلزی دیوارهای تراز شده، در جای خود محکم می شوند تا برای مرحله بعد یعنی بتن ریزی مسئله ای به وجود نیاید. یک میلگرد سراسری به صورت افقی همه دیوارهای را به هم وصل می کند تا از خارج شدن دیوارها از حالت قائم جلوگیری کند.
- با استفاده از دستگاه بتن ریز، بین دو پنل پلی استایرن با بتن پر می شود و سپس با نصب میلگردهایی در فواصل مشخص، بتن را مسلح می کنند. سپس روی سطح بتن را تمیز و مرتب می کنند و میلگردهایی با ارتفاع کمتری را برای اجرای سقف در بتن جایگذاری می کنند. سپس اجازه می دهند تا بتن خودش را بگیرد.
- دیوارهای داخلی و غیر باربر نیز از دو لایه پنل پلی استایرن و ورق گالوانیزه ساخته شده اند که خلاف دیوارهای باربر، توخالی هستند و برای عبور تاسیسات مکانیکی و برقی می توان از این فضای بین دو پنل بهره برد.
- پس از خشک شدن بتن و ساخت دیوارهای غیرباربر داخلی به اجرای سقف به روش های مختلف می توان اقدام کرد، ولی بهتر است، ساخت سقف نیز به روش سیستم آی سی اف ادامه پیدا کند، همانطور که در ساخت طاق بیشتر ساختمان های در حال ساخت در ایران می توان آن را مشاهده کرد.
- پس از تکمیل دیوارها و سقف نوبت به ساخت نما و تاسیسات ساختمان می رسد. بلافاصه پس از پنل های پلی ارتان، عایق های رطوبت چسبانده می شوند و سپس روی عایق های رطوبتی نما اجرا می شود. خوشبختانه در ساختمان های ساخته شده با استفاده از سیستم icf قابلیت اجرای نماهای مختلفی مانند نمای فلزی، آجر، سنگ و چوبی وجود دارد.
- تاسیسات برقی و مکانیکی هم در فضای بین دو لایه پنل پلی استایرن جاسازی و نصب می شوند. نصب کلید و پریزها هم بر روی این پنل ها بسیار راحت و سریع صورت می گیرد. پس از نصب و اجرای تاسیسات برقی و مکانیکی نوبت به نازک کاری که شامل گچ کاری، کاشی کاری و اجرای کف است، می رسد.
مزایای سیستم icf
- خانه های ساخته شده با سیستم آی سی اف دارای دیوارهای باربر خارجی پهنی هستند که علاوه بر تحمل بار ساختمان، نقش عایق حرارتی را نیز بازی می کنند به طور کلی این روش، شیوه خوبی برای ساخت خانه در مناطق سردسیر است.
- در ساخت خانه های با روش آی سی اف نیاز به ساخت ستون از بین می رود و ستونی در نقشه ساختمان دیده نمی شود. از این رو دست طراح دکوراسیون داخلی برای طراحی داخلی بازتر است.
- سیستم آی سی اف روش خوبی برای ساخت خانه های دو طبقه است و با اجرای برخی استحکامات می توان تعداد طبقات را تا سه طبقه نیز افزایش داد.
- ساخت ساختمان با استفاده از سیستم آی سی اف، سرعت ساخت و ساز را بالا می برد که در این صورت در زمان و هزینه صرفه جویی خواهد شد.
- صرفه جویی در مصرف مصالح و انرژی (بیش از 30 درصد)، عایق بودن در برابر حرارت، برودت و صوت (کاهش صدا تا 50-60 دسی بل) نیز از مزایای سیستم آی سی اف است.
- سیستم آی سی اف بسیار انعطاف پذیر است و می توان آن را به صورت فرم ها و شکل های مختلفی درآورد و با سایر مصالح و مواد ساختمانی هم به راحتی تلفیق می شود و سازگار است. همچنین روش مناسبی برای ساخت استخر، سونا و جکوزی به شمار می رود.
- سیستم icf در برابر عواملی طبیعی مانند زلزله و توفان مقاوم است و نسبت به سازه های ساخته شده به روش سنتی وزن کمتری هم دارد که این آیتم ها از موارد مهم در کشوری زلزله خیز مانند ایران است.
- علاوه بر ضد زلزله بودن سازه های ساخته شده با سیستم آی سی اف به دلیل نسوز بودن بتن و خاصیت خود اطفاکنندگی پلی استایرن، ساختمان های ساخته شده با این سیستم دوام و مقاوت بیشتری در برابر آتش سوزی نسبت به ساختمان های دیگر دارند.
- سیستم آی سی اف با مقررات ملی ساختمان (مباحث نهم، هجدهم و نوزدهم) مطابقت دارد و حداکثر ارتفاع ساخت سازه مطابق با آیین نامه 2800 ملی ساختمان 50 متر از سطح تراز است.
- سیستم آی سی اف برای ساخت ساختمان های مخابراتی، آموزشی، اسکان موقت، خوابگاهی، ورزشی و … کاربرد زیادی دارد و برای گسترش فضاهای مذکور نیز گزینه مناسبی است.
- حمل و نقل و جابجایی سیستم icf آسان است و در حین ساخت سازه با این سیستم زمان اجرای سفت کاری تا %60، هزینه دستمزد تا %50، مصرف میلگرد تا %20 و مصرف انرژی تا %70 کاهش می دهد.
- سیستم icf یک روش مناسب برای کسانی است که قصد اضافه کردن یک طبقه بر روی ساختمان دارند، است.
- سیستم آی سی اف حمل و نقل سریعی دارد و اجرای آن به تجهیزات و ماشین آلات گران قیمت نیاز ندارد. به طور کلی پیچیده ترین فرآیند ساختمان سازی با این روش، بتن ریزی است.
- سازه های ساخته شده با سیستم آی سی اف ساختمان های دوستدار محیط زیست هستند، زیرا مواد و مصالح زیادی در ساخت آن ها هدر نمی رود ولی از آنجایی که مصالح مورد استفاده در این سیستم قابلیت بازیافت ندارند، بسیاری از کشورهای پیشرفت در استفاده از آن ها مردد هستند.
سخن آخر
سیستم آی سی اف شیوه ای با صرفه، سریع، دوست دار محیط زیست و زودبازده برای ساخت ساختمان است که مزایای زیادی دارد و با مقررات ملی ساختمان ایران نیز هماهنگ است و به طور کلی از نظر قانونی نیز مانعی سر راه اجرای این سیستم ساخت و ساز در ایران وجود ندارد.
منبع: ویکی ساختمان